Niedobór magnezu zwiększa ryzyko zawału serca. Oto 17 źródeł magnezu które warto dodać do diety

  • awokado
  • dynia
  • nasiona i orzechy np. pestki dyni, siemię lniane
  • jarmuż
  • szpinak
  • sałata
  • brukselka
  • brokuły
  • niektóre owoce np. banany, truskawki
  • pietruszka
  • kminek
  • ryby
  • kiełki pszenicy

WŁAŚCIWA ILOŚĆ MAGNEZU

Oczywistym jest, że w zależności od płci, wagi i aktywności fizycznej człowieka, zalecana ilość magnezu w diecie jest różna. Na przykład dla kobiet wynosi 310 miligramów, z kolei dla mężczyzn 400 mg. Zapotrzebowanie na magnez jest zwiększone u dzieci i młodzieży, dlatego powinny one spożywać go znacznie więcej niż dorośli.

MAGNEZ ZBAWIANNY W WIELU DOLEGLIWOŚCIACH

Magnez to prawdziwy cud-minerał. Pomaga w wielu schorzeniach, wpływa na ponad 300 enzymów trawiennych, pomaga w przyswajaniu wapnia i dodatkowo korzystnie działa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Wspiera prawidłową pracę nerek i jest polecany dla studentów i uczniów, ponieważ wspomaga pamięć.

Oprócz tych właściwości,  jego działanie jest zbawienne w takich dolegliwościach jak:

  • osteoporoza
  • cukrzyca
  • astma
  • zawał mięśnia sercowego
  • nadciśnienie tętnicze
  • migotanie przedsionków
  • menstruacja i PMS

POWODY NIEDOBORU MAGNEZU

error: Treść zabezpieczona !!