Niedobór magnezu zwiększa ryzyko zawału serca. Oto 17 źródeł magnezu które warto dodać do diety
- awokado
- dynia
- nasiona i orzechy np. pestki dyni, siemię lniane
- jarmuż
- szpinak
- sałata
- brukselka
- brokuły
- niektóre owoce np. banany, truskawki
- pietruszka
- kminek
- ryby
- kiełki pszenicy
WŁAŚCIWA ILOŚĆ MAGNEZU
Oczywistym jest, że w zależności od płci, wagi i aktywności fizycznej człowieka, zalecana ilość magnezu w diecie jest różna. Na przykład dla kobiet wynosi 310 miligramów, z kolei dla mężczyzn 400 mg. Zapotrzebowanie na magnez jest zwiększone u dzieci i młodzieży, dlatego powinny one spożywać go znacznie więcej niż dorośli.
MAGNEZ ZBAWIANNY W WIELU DOLEGLIWOŚCIACH
Magnez to prawdziwy cud-minerał. Pomaga w wielu schorzeniach, wpływa na ponad 300 enzymów trawiennych, pomaga w przyswajaniu wapnia i dodatkowo korzystnie działa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Wspiera prawidłową pracę nerek i jest polecany dla studentów i uczniów, ponieważ wspomaga pamięć.
Oprócz tych właściwości, jego działanie jest zbawienne w takich dolegliwościach jak:
- osteoporoza
- cukrzyca
- astma
- zawał mięśnia sercowego
- nadciśnienie tętnicze
- migotanie przedsionków
- menstruacja i PMS