Niedobór magnezu zwiększa ryzyko zawału serca. Oto 17 źródeł magnezu które warto dodać do diety

Świat się zmienia, technologia i rozwój idzie do przodu, a co za tym idzie również procesy przetwarzania żywności. Kiedy kilkanaście lat temu żywność była prawidłowo uprawiana i wytwarzana, na niedobory witamin i minerałów nie było miejsca.

Teraz, produkty spożywcze w procesie produkcji i przetwarzania tracą ok. 75% swoich wartości (mowa o ryżu czy pieczywie), stąd mnóstwo skutków ubocznych organizmu.

Przyczyną utrudnionego wchłaniania magnezu jest też witamina D (podczas suplementacji magnetycznym pierwiastkiem lub diety bogatej w magnez, nie należy wówczas jej stosować).

Magnez dostępny jest również w formie tabletek czy proszków, a można go znaleźć pod różnymi nazwami np. cytrynian magnesu – na zgagę, siarczan magnesu  – polecany podczas gorącej kąpieli, chlorek magnezu.

error: Treść zabezpieczona !!