Połączenie 3 smaków jest obłędne: Sernik 3 smaki – takiego sernika jeszcze nie jadłaś.
Co zrobić, gdy przychodzi ochota na sernik a w lodówce nie ma sera? Opcje są dwie: iść do sklepu i go kupić, albo wypróbować sernik według przepisu, który Wam pokażę.
Sernik ze śmietany ma tą zaletę, że nie opada, jest lżejszy i taki „piankowy”. Ma konsystencję „Ptasiego mleczka”
Zresztą na moim blogu pojawił się już kiedyś przepis na to ciasto. Jednak dokonałam kilku modyfikacji i stworzyłam sernik o trzech smakach: czekoladowo- toffi-śmietankowym. Kolory płynnie przechodzą „jasny w ciemny” tak, że powstaje odwrócone sernikowe”ombre”. Pycha dla sernikoholika!
Składniki na Sernik „3 smaki” ze śmietany 18%
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Masa serowa:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
- 3 śmietany 18% (po 400 g każda)
2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę. Delikatnie mieszamy. Tak samo wykonujemy masę toffi i masę śmietankową, dodając odpowiednie budynie, a potem śmietanę,
WYKONANIE SERNIK OMBRE:
- 1 część surowego ciasta kruchego (nakłuwamy widelcem)
- masa serowa czekoladowa
- masa serowa toffi (rozsmarowujemy delikatnie na masie czekoladowej)
- masa serowa śmietankowa (rozsmarowujemy delikatnie na masie toffi)
- 2 część surowego ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach)
- PIECZEMY 60 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI.
- Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.