Pyszne tarte ciasto – Hit każdego przyjęcia. Jeszcze czegoś tak dobrego nie jadłaś
Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne ciasta, a chcesz upiec coś słodkiego i zarazem pysznego, wypróbuj przepis na tarte ciasto.
Jego niezwykły i delikatny smak oraz szybkość przygotowania spowoduje, że receptura ta zostanie z Tobą na dłużej.
Składniki:
- Kwaśna śmietana – 5 dużych łyżek
- Mąka pszenna – 200 gramów
- Jajko – 1 sztuka
- Masło – 70 gramów
- Cukier lub inne słodzidło – 100 gramów
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Twarożek – 180 gramów
Przygotowanie ciasta rozpocznij od połączenia suchych składników – 50 gram cukru, mąki i proszku do pieczenia. Następnie dodaj do nich miękkie, ale nie roztopione masło i 1 łyżkę śmietany. Wymieszaj.
Najlepszym sposobem, będzie jego ręczne ugniecenie, jednakże nada się do tego także robot kuchenny. Tak przygotowane ciasto owiń szczelnie folią aluminiową i włóż do lodówki na 15-30 minut, aby „odpoczęło”.
Aby nie tracić czasu, gdy ciasto będzie w lodówce, przygotuj masę twarogową. Pozostałą ilość śmietany dokładnie wymieszaj z białym serem oraz resztą cukru.
Ważne jest, by farsz był dokładnie zmielony, dlatego najlepiej do tego celu użyć blendera. Pamiętaj, by nie pozostawić grudek, które spowodować mogą zepsucie efektu końcowego.
Po upływie wspomnianych 15-30 minut wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie równe części. Pierwszą połowę zetrzyj dokładnie na tarce o dużych oczkach do formy do pieczenia, a następnie rozprowadź kawałeczki równomiernie.