Pyszne, delikatne kotleciki drobiowe – dawno nie robiłam tak dobrych. Przepis od synowej.
Dziś pochwalę się Wam przepisem na pyszne, delikatne kotleciki drobiowe. Dodanie jednego składnika sprawia, że są one niezwykle soczyste.
W trakcie przygotowania masy mięsnej wystarczy dosypać odrobinę płatków owsianych, dzięki czemu kotlety będą delikatniejsze i zachowają swój naturalny sos.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- 1 jajko
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- sól, pieprz
- papryka czerwona w proszku
- olej
Przygotowanie:
Rozbij jajko, roztrzep, dodaj do tego pół szklanki wody. Tak otrzymaną mieszaniną zalej płatki owsiane.
Cebulkę drobno pokrój, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj składniki do mięsa mielonego. Wszystko mieszaj.
W ostatnim kroku dodaj namoczone płatki, przyprawy i całość połącz. Z otrzymanej masy formuj kuliste klopsy.
Mięso kładź na rozgrzany olej. Smaż z każdej strony do uzyskania rumianej skórki. Przed smażeniem możesz klopsiki obtoczyć w bułce tartej lub panierce ze zmiażdżonych orzeszków. Gotowe!