Domowe ciasteczka w 15 minut – babcine przepisy. Proste w wykonaniu – nawet dla początkujących w pieczeniu
Proponujemy kilka przepisów na domowe ciasteczka, które sprawią, że dzieci będą wołały o dokładkę, a my będziemy mieli pewność, że słodycze, jakie dostały, są wykonane ze zdrowych składników bez konserwantów.
Ciasteczka kokosowe
Składniki:
- mąka: 100 gram
- cukier: 100 gram
- wiórki kokosowe: 200 gram
- jajka: 2 sztuki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Wykonanie:
Utrzyj jajka z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do masy kokosowej, wszystko delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki. Formuj w dłoniach niewielkie kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 15 minut, aż ciasteczka zaczną brązowieć.