Twarogowe batoniki – Znikają ze stołu w kilka chwil. Hit w mojej kuchni
Smażone batoniki twarogowe to połączenie pysznego smaku rodem z dzieciństwa i pożywnej przekąski.
Dzięki twarogowi można się nimi najeść – zjedz je na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Będą też wspaniałym słodkim dodatkiem do kawy.
Składniki:
- twaróg – chudy lub półtłusty (300 g),
- jajko (1 sztuka),
- mąka (3 łyżki),
- gęsta śmietana (1 łyżka),
- cukier (2 łyżki),
- sól (1/4 łyżeczki),
- wanilia (1/8 łyżeczki),
- soda (0,5 łyżeczki),
- proszek do pieczenia (0,5 łyżeczki),
- olej słonecznikowy (2 łyżki),
- cukier puder (do dekoracji, ok. 2 łyżek).
Sposób przygotowania:
Otwórz twaróg. Jeśli jest bardzo wilgotny, pozostaw go na chwilę. Gdy wyschnie, przetrzyj ser na gładko, aby nie pozostały w nim grudki.