Rolada z kurczaka tak przygotowana smakuje obłędnie. Zaskocz gości. Hit każdej imprezy
Gdy przygotowujemy rodzinny obiad lub imprezę, coraz częściej pragniemy zaskoczyć gości czymś pysznym i zapadającym w pamięć.
Wykorzystujemy niekiedy wysublimowane składniki, nie zdając sobie sprawy z wartości tych, które mamy pod ręką. Otóż wystarczy zwykły kurczak, by naszych gości zachwycić smakiem serwowanego obiadu.
Przykładem pysznego dania z wykorzystaniem mięsa z kurczaka jest rolada. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Potrzebne będą następujące składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 30 g żelatyny
- 3 ząbki czosnku
- sól według uznania
- 2 szczypty papryki słodkiej mielonej
- pieprz czarny mielony według uznania
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
Jak przyrządzić roladę z kurczaka?
Gdy mamy już wszystkie składniki, możemy przystąpić do gotowania. Mięso z kurczaka należy pokroić w niewielką kostkę, a następnie włożyć do miski oraz dodać przyprawy – sól, pieprz, paprykę słodką.
Do tak przyprawionego mięsa dokładamy czosnek oraz żelatynę. Pietruszkę i koper płuczemy, a następnie siekamy. Dorzucamy do miski z pokrojonym kurczakiem i wszystko razem mieszamy.
Gdy całość jest już dobrze wymieszana, przygotowujemy folię (rękaw) do pieczenia. Układamy w środku mięso, a następnie formujemy tak, by powstała z niego rolka. Zaciskamy mocno folię i z obu stron zapinamy.
Piekarnik należy nagrzać na 180 stopni. Wkładamy do niego naszą roladę i pieczemy 50 minut.
Po upływie tego czasu, wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowaną roladę wstawiamy następnie do lodówki na 3 godziny. To minimalny czas uzyskania optymalnej struktury dania.
Taką roladę możemy również wzbogacić o ulubione składniki oraz inne przyprawy lub przygotować to danie w kilku różnych wariantach na imprezę.