Lecznicze działanie liści orzecha – Wyleczysz nimi kilka poważnych schorzeń. Mamy przepis na napar
Właściwości lecznicze
Mało kto wie, jak wiele zdrowotnych właściwości kryją w sobie liście orzecha włoskiego. Skupiamy się na konsumpcji owoców, podczas gdy to właśnie w liściach znajduję się ogromna ilość witamin, flawonoidów, karotenoidów czy olejków eterycznych.
Dzięki tym substancją przyrządzane przez nas przetwory takie jak np. napary czy nalewki mają działanie antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwzapalne i działają ściągająco.
Kiedy zbierać i jak przechowywać?
Liście najlepiej zbierać na przełomie wiosny i lata, czyli z końcem maja i w czerwcu. Są wtedy dojrzałe i dobrze rozwinięte. Zbierać należy tylko zdrowe okazy, nieposiadające plam ani innych objaw chorób.
Po zebraniu należy odpowiednio ususzyć liście i pozostawić tylko te, które w fazie końcowej pozostaną wciąż zielone. Brązowe należy odrzucić. Ważne jest, by susz przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Napar
Do sporządzenia 250 ml naparu wystarczy 1 łyżka suszu. Liście należy zalać wrzątkiem i odstawić na 1 godzinę. Zalecana dawka to 1/3 szklanki, 3 razy dziennie, najlepiej przed posiłkami.
Wspiera leczenie biegunek i stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Można stosować zewnętrznie w formie okładów na zmiany skórne, takie jak trądzik czy liszaj.
Odwar
Odwar możemy uzyskać poprzez zalanie wodą łyżki suszu w ilości ok. 0,5 l i podgrzanie przez 10 min, nie doprowadzając do zagotowania wody. Taka mieszanka posłuży nam do płukania jamy ustnej, zlikwiduje nadmierną potliwość stóp i grzybice.
Dodatkowo! Liście orzecha wspomagają walkę w chorobach skórnych.
Wystarczy gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 min, 0,5 kg zmielonych liści w 1,2 l wody, a następnie stosować do kąpieli rozcieńczając w stosunku 1:1 z ciepłą wodą.