Kto ma je w ogrodzie, nie musi martwić się wysokim ciśnieniem, żylakami czy alergiami: Warto stosować te liście cały rok
Liście winorośli są bardzo ważną częścią diety. Także w medycynie tradycyjne wykorzystuje się jej bardzo często, zwłaszcza w takich krajach jak Grecja, Albania, Francja i Włochy. Tamtejsi ludzie dobrze wiedzą, jakie korzyści mają te liście.
- ZALETY LIŚCI WINOROŚLI:
- Działają przeciwnowotworowo, głównie dzięki specyficznej kombinacji składników odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy.
- Wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
- Pobudzają krążenie krwi, obniżają ciśnienie i chronią naczynia krwionośne.
- Cenny resweratol znajduje się nie tylko w owocach, ale także w liściach, docenią go zwłaszcza panie, gdyż spowalnia procesy starzenia.
- Oczyszczają również nerki, pęcherz i drogi moczowe.
Jak ich używać?
Oprócz bezpośredniego spożycia w ulubionych daniach znakomite są również herbaty winogronowe – z suszonych liści. Bardzo popularne są też okłady. Okłady są przygotowywane podobnie jak kapusta, lekko ubijane i nakładane na wybrane miejsca.
Herbata z suszonych liści pomoże przy grypie i przeziębieniach. 2 łyżeczki zalej 200 ml wrzącej wody i zaparzaj przez 4 minuty.
Regularne picie herbaty z liści winorośli zapobiega poważnym chorobom, takim jak cukrzyca, nadciśnienie, pobudza pracę jelit, a także chroni wątrobę. Pamiętaj, aby wypić ten napój przynajmniej raz dziennie w sezonie grypowym i nie musisz się martwić, że zachorujesz.
Wywary z liści winorośli ma również korzystny wpływ na choroby skóry – zmniejszają podrażnienia, obrzęki, zaczerwienienia i swędzenie. Liście są często dodawane do kąpieli, aby pomóc w walce z zapaleniami skóry różnego pochodzenia.
W przypadku bólu kolan użyj opatrunku z liści. Około 30 liści zagotuj w 500 ml wody i zaparzaj przez 15 minut pod przykryciem. W wywarze zamocz szmatkę lub gazę, połóż na niej liście, zawiń kompres na kolanie.
Przykryj folią i ciepłym ręcznikiem. Pozostaw przez noc i powtórz w razie potrzeby.
Liście winorośli doskonale nadają się również do wyrobów dżemów, nadają im doskonały smak.