Napar z liścia laurowego i jabłka – Ratunek dla odporności, wzroku i chorych stawów! Oto przepis

Liść laurowy to nie tylko przyprawa!

Niezbędny składnik wielu sosów i zup ma również inne, przydatne zastosowanie. W połączeniu z jabłkiem poprawi wzrok, złagodzi ból, a nawet zmniejszy stany zapalne. Przekonaj się sam!

Regularne picie tego prostego w przygotowaniu naparu łagodzi stany zapalne stawów, zapobiega migrenom, wzmacnia układ odpornościowy, a nawet reguluje krążenie krwi czy pomaga w zwalczaniu chorób układu oddechowego.

Jabłko to bogate źródło przeciwutleniaczy, działa przeciwzapalnie, a w połączeniu z naparem z liści laurowych tworzy doskonałe remedium na grypę i przeziębienia – ze względu na obecność witaminy C.

Zawarta w skórce jabłka pektyna błonnikowa pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi – „złego” cholesterolu. Właśnie dlatego jabłka powinniśmy jeść ze skórką.

Napar z liści laurowych i jabłka wzmocni serce – liść laurowy pomaga zwalczać choroby układu krążenia, zmniejsza stres, a co za tym idzie – ciśnienie krwi.

Badania przeprowadzane przez Uniwersytet Nauk Medycznych w Iranie wykazały, że liść laurowy dobroczynnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej. Ponadto zwalcza kamicę nerkową.

Napar ten nie zaszkodzi diabetykom, a nawet pomoże w profilaktyce cukrzycy, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi. Herbata z liści laurowych i jabłka spowolni starzenie się komórek, poprawi pracę mózgu. Zadziała kojąco podczas zapalenia oskrzeli, a nawet astmy.

Zrób to sam!

Pamiętaj: Do przygotowania naparu zawsze używaj suszonych liści laurowych – świeże mogą być toksyczne!

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 3 liście laurowe
  • 1l wody
  • cynamon i miód (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie:

Dokładnie umyj jabłko. Nie obieraj! Owoc przekrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłko na mniejsze części. Wodę wlej do garnka i zagotuj.

Do gotującej się wody wrzuć liście laurowe i cynamon. Po pięciu minutach gotowania dodaj pokrojone jabłko, zdejmij garnek z ognia i pozostaw napar pod przykryciem przez 10 minut.

Gotowy napój przecedź przez sitko, dodaj miód i pij rano przed śniadaniem lub zaraz przed snem. Uwaga: maksymalny czas trwania kuracji to 2 tygodnie! Po ich upływie musisz zrobić 10 dni przerwy od picia naparu.

error: Treść zabezpieczona !!