Przepis na herbatę, która uzdrowi Twoje płuca – Działa na kaszel, astmę, reumatyzm – lek na wiele schorzeń.
Oregano to jedna z podstawowych przyprawa w każdej kuchni. jest to zioło o bardzo pozytywnych właściwościach leczniczych.
Oregano zawiera przeciwutleniacze oraz ma właściwości antybakteryjne, antynowotworowe i przeciwzapalne, a co za tym idzie spożywanie oregano przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Co więcej oregano dodatkowo jest bogate w witaminy: A, C, E i K oraz błotnik, wapń, niacynę, mangan, kwas foliowy, magnez oraz żelazo.
Oprócz tego oregano zawiera: luteinę, zeaksantynę i kryptoksantynę. Ponadto zioło to ma działanie przeciw utleniające oraz odnowiona moc zapobiegania infekcjom jest niewiarygodna oregano ma jeden z ważniejszych wskaźników przeciwutleniaczy dzięki czemu rewelacyjni neutralizuje wolne rodniki.
Zatem to śródziemnomorskie zioło pomaga ciału uwolnić i oczyścić się z toksyn, co czy nie jednym z najbardziej zdrowych ziół dodawany do potraw. Co więcej olejek z oregano może być stosowany miejscowo w celu leczenia infekcji, takich jak np. grzybica.
Taki olejek musi być rozrobiony z innym olejkiem, najlepiej w proporcji pół na pół. Tak przygotowanym olejkiem należy smarować miejsce rany około 2 razy dziennie.
Oregano wywiera pozytywny między innymi na: kaszel i przeziębienie, astmę, artretyzm, problemy z trawieniem, bóle mięśni, trądzik, łupież, ból zęba, wzdęcia, bóle głowy, choroby serca, zgagę i refluks, alergie, pasożyty układu pokarmowego, ból ucha, zmęczeniem, skurcze menstruacyjnym oraz infekcje dróg moczowych.
Oregano można stosować na wiele różnych sposobów m. in. w formie herbat i naparów, w formie świeżej i suszonej jako dodatek do potraw, w formie olejku, tabletek lub suplementów diety.
Jednym z najczęstszych sposobów spożywania oregano jest forma naparu. Herbatkę z oregano można przygotować zarówno ze świeżych jak i suszonych liści oregano.
Wystarczy wsypać do szklanki jedną bądź dwie łyżki liści oregano, czyli około 5 bądź 10 g i następnie zalać gorącą wodą. Napar należy zaparzyć pod przykrywką przez około 5 minut. Zalecane jest picie takiego napoju około 3 razy dziennie.
Przygotowanie większej ilości naparu z Oregano:
Składniki:
- 4 -6 łyżek stołowych suszonych lub świeżych liści oregano,
- 2 bądź 3 szklanki wody.
Dodatkowo można przygotować:
- Plasterek cytryny dla wzmocnienia,
- odrobinę miodu do smaku.
Wlej wodę do małego garnka ją zagotuj. Następnie wyłącz ogień pod garnkiem. Do wody należy dodać oregano i pozwól liściom nasiąkać przez około 5 minut,
Po upływie czasu należy odsadzić napar. Pozostałe liście po wystudzeniu doskonale sprawdzą się jako nawóz do kwiatków. Gotowy napar można przelać do dzbanka i dodać do niego mi ud i cytrynę.