Zielone orzechy dla zdrowia i dla urody, zacznij zbierać je już dziś. Same pozytywne właściwości
Zielone orzechy kojarzone są przede wszystkim z orzechówką, czyli niezwykle aromatycznym alkoholem, który często stanowi bazę dla słodkich drinków.
Jednak ich zastosowanie jest o wiele szersze, a wartości w nich zawarte wpływają korzystnie na zdrowie i urodę. Co warto wiedzieć o zielonych orzechach i jak je przygotować, aby w pełni wykorzystać ich walory smakowe i prozdrowotne?
Jak na organizm działają zielone orzechy?
Abstrahując od pysznego smaku orzechów, warto wiedzieć, jak wiele dobrego ich spożywanie może przynieść organizmowi. Ich spożywanie znacznie wzmacnia układ odpornościowy i usuwa nagromadzone wewnątrz toksyny.
Ponadto zawierają bardzo dużo witaminy C, która jest ludziom niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i której organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie produkować, a więc musi mu być dostarczana z pokarmem.
Już sama witamina C jest aktywatorem wielu enzymów, zwalcza bakterie powodujące próchnicę, ułatwia wchłanianie żelaza i jest niezbędna do syntezy kolagenu.
Spożywanie orzechów zielonych działa również zbawiennie na pracę wątroby i żołądka, redukuje zmęczenie i neutralizuje stany depresyjne. Można je marynować, przygotowywać z nich konfitury do mięs i deserów, a ich smak za każdym razem podkreśla walory innych składników.