2 jabłka, 3 jajka, mąka… koniecznie zapisz ten przepis na to pyszne ciasto z budyniem i jabłkami – rozpływa się w ustach

Delikatne, przepyszne ciasto z kremem budyniowym i jabłkami.

Ten prosty przepis będzie idealny na co dzień i na wyjątkowe okazje.

Składniki (na blachę 18×24 cm)

Ciasto

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 200 g mąki
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 nieduże jabłka

Krem

  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • pół opakowania cukru wanilinowego

Przygotowanie

Chwilę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta wyjmij z lodówki mleko i jajka, tak by ogrzały się do temperatury pokojowej.

Zacznij od zrobienia kremu.

W garnku wymieszaj jajko, cukier, skrobię, mleko oraz cukier wanilinowy. Gotuj całość na małym ogniu aż zgęstnieje. Gotowy krem budyniowy przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.

Następnie przygotuj ciasto.

Ubij jajka z cukrem zwykłym i wanilinowym. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Stopniowo, mieszając, połącz ją z jajkami.

Obrane jabłka pozbawione pestek pokrój na plastry, dodaj do ciasta. Wlej je na równomiernie na blachę. Na górze ciasta wykonaj kratkę z kremu budyniowego – najlepiej zrobić to za pomocą szprycy cukierniczej.

Piecz przez około pół godziny w 180 stopniach.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!