Proste sałatki z białej kapusty – Sposób na szybkie dodatki do obiadu, śniadanie, kolację.
Poniżej znajdziesz przepis na dwie szybkie i pyszne sałatki, których warto spróbować.
Kapuściana sałatka z kukurydzą i jabłkiem
Potrzebne składniki:
- 400 g kapusty
- kukurydza (1 puszka)
- 1 ogórek sałatkowy
- 3 – 4 łyżki śmietany lub w lżejszej wersji jogurtu (można je pomieszać)
- sok z cytryny (około 10 ml)
- pęczek koperku (posiekany)
- sól i ulubione przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrój ogórka w słupki, jabłko w kostkę, a następnie drobno poszatkuj kapustę. Pamiętaj, aby wcześniej dokładnie je umyć. Ogórka i kapustę przełóż do miski. Jabłko od razu po pokrojeniu polej sokiem z cytryny, potem dołóż do miski. Następnie dodaj kukurydzę i koperek, jogurt lub śmietanę, a na koniec przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki. Tak przygotowana sałatka jest gotowa do podania.
Sałatka z jajkiem i kolendrą
Potrzebne składniki:
- 400 g kapusty
- 1 duży ogórek
- 4 jajka (ugotowane wcześniej na twardo)
- pęczek koperku
- kolendra (pęczek lub tyle ile lubisz)
- około 3 łyżki śmietany
- około 2 łyżki oliwy
- 1 – 2 łyżeczki musztardy
- sól i opcjonalnie ulubione przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka rozdziel na żółtka i białka. Żółtka przełóż do miski i rozgnieć je widelcem. Białka drobno posiekaj i włóż do osobnej miski. Kapustę oraz ogórka pokrój w paseczki, następnie dodaj do białek. Do żółtek dodaj musztardę, oliwę oraz śmietanę. wymieszaj dokładnie sos, dodaj do miski z warzywami. Posiekaj koperek i kolendrę, i dodaj do reszty. Na koniec wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Smacznego, sałatka gotowa.