Uzdrawiająca moc imbiru, kurkumy i cytryny – przepis na niezwykły napój wspomagający ochronę płuc

Gdy za oknem jesienna plucha niechcianym gościem w naszych domach są często przeziębienie lub grypa. Jak nie dać się infekcji korzystając z dobrodziejstw natury i znanych od wieków receptur? Sprawdź!

Wraz ze spadkiem temperatur na dworze i nadejściem pierwszych chłodnych dni u wielu osób pojawia się katar oraz ogólny spadek formy. Warto wtedy wesprzeć naturalny system odpornościowy organizmu, by stawić czoła sezonowym infekcjom.

Dlaczego akurat te składniki?

Imbir, cytryna i kurkuma to prawdziwe bomby witaminowe i przeciwzapalne! Ponadto znakomicie odtruwają organizm, pomagając usunąć z niego toksyny, zwalczają wirusy, bakterie oraz grzyby. Przywracają ciało do równowagi, a przy tym wzmacniają je, by było w pełni gotowe na nadejście niekorzystnej pogody!

Wsparcie dla płuc

Kurkuma i imbir szczególnie dobrze działają na płuca. Wykazują silne właściwości odśluzowujące, dzięki czemu nie grozi nam zaleganie flegmy. Oprócz tego niwelują stany zapalne – nawet te, które przebiegają bezobjawowo.

Przepis na napój z imbiru, kurkumy i cytrusów

Składniki:

  • 2 soczyste czerwone pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • 1 łyżka ulubionego miodu.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj owoce pod bieżącą wodą, a następnie wyciśnij z nich sok. Dobrym wyborem będą cytrusy z ekologicznej plantacji. Wymieszaj sok z kurkumą, imbirem i miodem. Gotowe! To proste, prawda?

Jak stosować napój wspomagający odporność?

Ważna w tym przypadku jest regularność – najlepiej pić świeżo przygotowaną porcję każdego dnia przez co najmniej tydzień, po czym można przejść na stosowanie co drugi dzień. By nieco urozmaicić smak napoju, można zamiennie stosować czerwone grejpfruty i pomarańcze lub ich miks.

Na zdrowie!

error: Treść zabezpieczona !!