Uzdrawiająca moc imbiru, kurkumy i cytryny – przepis na niezwykły napój wspomagający ochronę płuc
Gdy za oknem jesienna plucha niechcianym gościem w naszych domach są często przeziębienie lub grypa. Jak nie dać się infekcji korzystając z dobrodziejstw natury i znanych od wieków receptur? Sprawdź!
Wraz ze spadkiem temperatur na dworze i nadejściem pierwszych chłodnych dni u wielu osób pojawia się katar oraz ogólny spadek formy. Warto wtedy wesprzeć naturalny system odpornościowy organizmu, by stawić czoła sezonowym infekcjom.
Dlaczego akurat te składniki?
Imbir, cytryna i kurkuma to prawdziwe bomby witaminowe i przeciwzapalne! Ponadto znakomicie odtruwają organizm, pomagając usunąć z niego toksyny, zwalczają wirusy, bakterie oraz grzyby. Przywracają ciało do równowagi, a przy tym wzmacniają je, by było w pełni gotowe na nadejście niekorzystnej pogody!
Wsparcie dla płuc
Kurkuma i imbir szczególnie dobrze działają na płuca. Wykazują silne właściwości odśluzowujące, dzięki czemu nie grozi nam zaleganie flegmy. Oprócz tego niwelują stany zapalne – nawet te, które przebiegają bezobjawowo.
Przepis na napój z imbiru, kurkumy i cytrusów
Składniki:
- 2 soczyste czerwone pomarańcze,
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
- 1 łyżka ulubionego miodu.
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj owoce pod bieżącą wodą, a następnie wyciśnij z nich sok. Dobrym wyborem będą cytrusy z ekologicznej plantacji. Wymieszaj sok z kurkumą, imbirem i miodem. Gotowe! To proste, prawda?
Jak stosować napój wspomagający odporność?
Ważna w tym przypadku jest regularność – najlepiej pić świeżo przygotowaną porcję każdego dnia przez co najmniej tydzień, po czym można przejść na stosowanie co drugi dzień. By nieco urozmaicić smak napoju, można zamiennie stosować czerwone grejpfruty i pomarańcze lub ich miks.