Przyjmuj 3 suszone śliwki dziennie. Mają one wiele zalet. Ratunek dla kobiet po 40. roku życia
Zarówno świeże, jak i suszone śliwki oferują wiele korzyści. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Mogą być pomocne przy różnych dolegliwościach, a nawet wspomagać odchudzanie.
Są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu mają silne działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Zaleca się je osobom cierpiącym na choroby serca, osteoporozę i menopauzę. Gdy brakuje świeżych owoców, nie zapominajmy o owocach suszonych. Mają one sześciokrotnie większą wartość niż świeże śliwki.
Suszone śliwki mają wiele zalet
Najlepsze suszone śliwki to śliwki miękkie i sprężyste. Nie powinny być zbyt suche. Z jednego kilograma (250 g) świeżych owoców można uzyskać 250 g suszonych śliwek. Śliwki te są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, w tym mięs, ciast i deserów.
Można z nich zrobić pyszne powidła lub urozmaicić nimi gorące dania i sałatki. Suszone śliwki dostarczają witamin A, B6, E, C, K i E. Mają też ważne składniki mineralne, takie jak potas, miedź, mangan i dużą ilość błonnika. Są doskonałym rozwiązaniem dla kobiet, które przeszły lub wkrótce przejdą menopauzę. Mogą być również bardzo przydatne w przypadku zaparć lub chorób serca.