Ostrzegł wszystkich w domu: Nie wyrzucamy pestek moreli: Niesamowita skuteczność w leczeniu raka.
Soczyste i słodkie owoce moreli są spożywane z przyjemnością przez dorosłych i dzieci. Słoneczny kolor, mocny aromat i delikatny smak sprawiają, że morela jest mile widzianym składnikiem wielu deserów, ale niewielu docenia to, co kryje się pod jej skórą.
Po zjedzeniu moreli nie wahamy się wyrzucić nasion, których zawartość, jak się okazało, znacznie przewyższa ilość witamin jakich dostarcza nawet jej miąższ. Dziś dowiesz się o właściwościach bezcennych pestek moreli.
Przydatne właściwości nasion moreli
Lecznicze właściwości pestek moreli są stosowane od czasów starożytnych. Już w starożytnym Egipcie mielone pestki moreli stosowano do leczenia zapalenia krtani i w chorobach jelit. Chińscy uzdrowiciele stosowali olej z pestek moreli do leczenia chorób skóry i stawów. Średniowieczny lekarz Avicenna używał pestek moreli do leczenia zapalenia oskrzeli.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W PESTKACH MORELI
Tokoferol (witamina E) zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.
Potas, wapń, fosfor i żelazo wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają zdrowe funkcjonowanie organizmu. Ze względu na wysoką zawartość potasu i żelaza, pestki moreli pomagają pozbyć się niedokrwistości.
Jod i magnez stymulują mózg i tarczycę i są w stanie złagodzić objawy nadciśnienia. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają mięśniom szybciej się regenerować się po intensywnym wysiłku fizycznym, a także są odpowiedzialne za piękno i zdrowie skóry, paznokci i włosów.
Witamina B17 (amigdalina) pomaga zwalczać komórki nowotworowe. Witamina B15 (kwas pangamowy) rozszerza naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu i ma korzystny wpływ na wątrobę i nerki.
Witamina PP wspomaga reakcje redoks w organizmie. Błonnik pokarmowy absorbuje toksyny w jelicie, zwiększa jego napięcie i normalizuje pracę korzystnej mikroflory.
Ziarna moreli a profilaktyka raka
Pestki moreli, takie jak pestki brzoskwini, śliwki, wiśnie, jabłka i wiśnie, zawierają pewną ilość amigdaliny lub witaminy B17, znanej również jako laetril. To właśnie ten glikozyd nadaje im gorzki smak.
Trudno jest znaleźć wśród mikroelementów inną taką sprzeczną substancję jak amigdalina. Niektórzy naukowcy przekonują o jej niesamowitej skuteczności w leczeniu raka, inni śmieją się z ich kolegów. Chociaż stosowanie letrilu w leczeniu raka ma wiele wskazań, oficjalna medycyna nie uznaje jego skuteczności.
Ponadto Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków oficjalnie zakazała stosowania leków na bazie amygdaliny.Mimo to wiele osób stosuje amigdalinę jako dodatek do tradycyjnej chemioterapii i środek do zapobiegania nowotworom.
Aby zapobiec chorobie, gorzkie pestki moreli muszą być spożywane na surowo w ilości: jedno ziarno na każde 5 kilogramów wagi. W okresie leczenia lekarze nie zalecają stosowania cukru i kawy. Warto zauważyć, że leczenie onkologii pestkami moreli ma charakter pomocniczy i w żadnym wypadku nie należy odmawiać przyjmowania leków i procedur zalecanych przez lekarza prowadzącego.
Zastosowanie pestek moreli w tradycyjnej medycynie:
Zaburzenia rytmu serca
Istnieje taki przepis na leczenie zaburzeń rytmu serca: 0,5 kg cytryn zmielonych maszynką do mielenia mięsa lub startych. Dodaj do niej 20 tłuczonych ziaren moreli i zalej 0,5 kg miodu.
Dobrze wymieszaj, pozostaw mieszankę na kilka dni w chłodnym miejscu. Jedz na pusty żołądek 1 łyżkę rano i wieczorem przed kolacją.
W przypadku chorób serca
10 g rozdrobnionych pestek zalej jedną filiżanką wrzącej wody. Mieszanka musi się trochę zaparzyć, a potem przygotowana „herbata” morelowa może być wypita. Pij ją codziennie przed snem.
W przypadku zapalenia oskrzeli.
Zmiel suszone pestki moreli za pomocą młynka do kawy, a następnie wymieszaj surowce w ilości 3-5 gramów w 200 mililitrach mleka lub herbaty. Pij 2 razy dziennie.