Bomba witaminowa: Zdecydowanie nie ignoruj tej rośliny jesienią i zbieraj jej owoce.
Owoc szupinkowy to owoc, który pojawia się po kwitnieniu dzikiej róży. To kompletny magazyn witaminy C, bo ma jej więcej niż jakikolwiek inny owoc. Najwięcej witaminy C znajduje się w jaskrawoczerwonych dojrzałych owocach.
Więcej o dobroczynnym działaniu owocu szupnikowego możesz dowiedzieć się z tego artykułu. Na początku możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że owoce dzikiej róży nie ulegają degradacji podczas suszenia, a witamina C jest w dużej mierze zachowana.
Dlatego uważa się, że już 1 filiżanka herbaty z dzikiej róży lub 1 łyżeczka dżemu z dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dzika róża jest doskonałą rośliną leczniczą przeciwko zmęczeniu, wyczerpaniu i infekcjom.
Wzmacnia odporność i jest szczególnie przydatny dla dzieci, osób starszych, chorych i matek karmiących. Owoce dzikiej róży są bogate w beta-karoten , który nadaje im czerwony kolor. Kwasy organiczne, które zawierają dzika róża, działają na lepszą pracę nerek i wydalanie moczu.
Owoce dzikiej róży są doskonałym naturalnym źródłem cennych minerałów. Wzmacnia krew i wspomaga produkcję czerwonych i białych krwinek. Arrowroot również wspomaga apetyt i pomaga przy biegunce i zgadze.
Uspokaja i wzmacnia nerwy, zwiększa też odporność na stres. Owoce łagodzą ból kości i pomagają przy reumatyzmie. Działają również na lepszą pracę wątroby.
Arrowroot to bardzo skuteczny naturalny środek na kaszel. Korzystnie wpływają na wzrok i zdrowie oczu. Jeśli chcesz skorzystać z ich leczniczych właściwości wypróbuj jeden z poniższych przepisów.
Herbata z dzikiej róży
Potrzebujemy 3-4 łyżek suszonej maranty, 2 łyżek miodu i 1 litra zimnej wody. Umieść suszone owoce dzikiej róży w małym garnku z zimną wodą i pozostaw na noc. Rano umieść go na kuchence i pozwól mu się zagotować. Następnie zdejmij z pieca i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Następnie odcedź, dodaj miód i herbata jest gotowa do picia. Spożywać w ciągu dnia.
Syrop z dzikiej róży
Zbierz 200 g świeżych owoców dzikiej róży. Posiekane strzały włożyć do garnka z litrem zimnej wody. Pozwól mu się zagotować i po ugotowaniu wymieszaj ze 100 g miodu. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu, ciągle usuwając pianę. Następnie odcedź syrop z dzikiej róży, przelej do butelki z nakrętką i wstaw do lodówki. Weź 2 łyżki 2 do 3 razy dziennie.
Dżem z dzikiej róży
Do przygotowania dżemu potrzebujemy świeżej róży i miodu. Pozostaw świeże owoce dzikiej róży w nasłonecznionym miejscu, aż miąższ zmięknie. Następnie zmiażdż go i naciśnij. Wymieszaj miąższ z dzikiej róży z miodem w równych proporcjach. Jest teraz gotowy do użycia.
Dżem uzyskany z owoców dzikiej róży jest bardzo zdrowy, ponieważ owoce dzikiej róży stosuje się w stanie surowym. Świeże owoce dzikiej róży można suszyć w ciepłym i zacienionym miejscu lub w piekarniku. Z 2,5-3 kg świeżych strzał otrzymasz około 1 kg suszonych strzał.
Dlaczego owoce pomagają w redukcji wagi?
Działanie przeciw otyłości maranty wynika z głównej substancji czynnej znajdującej się w jej nasionach.Nazywa się tyrozyna, a ekstrakt użyty w powyższym badaniu zawierał 0,1% tej substancji. Tyrozyna działa poprzez dwa jednoczesne mechanizmy: przyspiesza spalanie tłuszczów i spowalnia gromadzenie się tłuszczu w tkankach.
Między innymi wykazano, że maranta jest bardzo korzystna w przypadku bólu pleców, choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego lub biodrowego oraz reumatoidalnego zapalenia stawów. Mają właściwości przeciwzapalne, a badania wykazały również, że mają zdolność obniżania poziomu glukozy, insuliny i cholesterolu.
Pomagają zwiększyć siły obronne organizmu, zapobiegają przeziębieniom i grypie , a 100 g suszonej maranty zawiera około 1700 do 2000 mg witaminy C. To nawet więcej niż pomarańcze, które zawierają około 50 do 100 mg.
Róże zawierają również witaminę A i witaminę E , znacząca jest również zawartość składników mineralnych: magnezu, selenu, żelaza, wapnia i manganu. Ze strzałek można zrobić nie tylko herbatę, ale także sos, dżem, syrop czy sok.