Jak przygotować naturalny antybiotyk: Sprawdzony przepis.

Naturalny lek, który przynosi zdumiewające efekty. Już niewielka ilość poprawia naszą odporność.

Zdrowotne właściwości miodu znały i stosowały już nasze babcie. Innym produktem pozytywnie wpływającym na nasze zdrowie jest kurkuma. Połączenie obu tych składników przynosi podwójne efekty.

Powstały w ten sposób „złoty antybiotyk” może skutecznie zastąpić wiele leków dostępnych w aptekach. Jest to sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności podczas zimnych jesiennych dni, kiedy tak łatwo o przeziębienie.

Wspieranie działania układu odpornościowego to nie jedyna zaleta spożywania miodu i kurkumy. Dodatkowo pomagają w chorobach zakaźnych i zapalnych, a nawet zapobiegają chorobom nowotworowym. Przygotowanie tego domowego lekarstwa jest niezwykle proste i każdy z nas może to zrobić samemu.

Składniki:

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 100 g miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać do jednolitej konsystencji. Dla ułatwienia skórkę z cytryny i miód można dodać na samym końcu.

Ważne, żeby w przygotowaniach nie pominąć czarnego pieprzu, który pomaga naszemu organizmowi w szybkim przyswojeniu kurkumy. Tak powstały naturalny antybiotyk przechowuje się w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

Stosowanie:

Każdego dnia przy śniadaniu spożywać jedną łyżkę miodu z kurkumą. W ten sposób uodpornimy się na grypę i przeziębienie.

Co z osobami, które już dopadło przeziębienie? W takim wypadku zaleca się przez pierwsze dni choroby co godzinę przyjmować pół łyżeczki tego naturalnego antybiotyku. Już po dwóch dniach powinno się zauważyć znaczną poprawę.

W kolejnych dniach choroby zmniejszamy częstotliwość przyjmowania leku do co dwóch godzin. Następnie przyjmowaną dawkę ograniczamy do trzech dziennie i stosujemy do całkowitego wyzdrowienia.

W jaki sposób prawidłowo przyjmować to domowe lekarstwo?

Najlepsze efekty otrzymuje się trzymając miód z kurkumą w ustach do czasu całkowitego rozpuszczenia. Zaraz po spożyciu nie pijemy wody ani innych napojów. Nie zaleca się również płukania jamy ustnej w tym czasie. Kurkumę z miodem można spożywać także jako dodatek do kanapki lub herbaty.

Należy wówczas wyjąć miksturę odpowiednio wcześnie z lodówki, żeby osiągnęła temperaturę pokojową. Przepis na naturalny antybiotyk warto dodać do ulubionych zakładek, żeby móc w dowolnym momencie do niego wrócić lub podesłać rodzinie i przyjaciołom.

error: Treść zabezpieczona !!