Nigdy nie dodawaj do jajek tych rzeczy. One zabijają metabolizm i zamiast chudnąć będziesz tyła.
Jajka to bardzo częsty i dobry wybór na śniadanie. Są najdoskonalszym produktem, jaki mogła dać nam natura, źródłem witamin i minerałów, kwasów tłuszczowych i dobrze przyswajalnego białka.
Spożywanie kilku jajek tygodniowo ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Już jedno jajko zapewnia nam uczucie sytości przez długi czas i jest bardzo odżywcze, mimo że zawiera tylko 80 kalorii. Dowiedziono, że jajka wcale nie są powodem podniesionego cholesterolu, ponieważ podnoszą poziom tego dobrego, a obniżają poziom trójglicerydów we krwi.
Znajdziemy w nich większość witamin, a także minerały, kwasy Omega-3 i Omega-6. Aminokwasy w nim zawarte pokrywają pełne zapotrzebowanie naszego organizmu, a jego białko przyswaja się zdecydowanie lepiej niż to, które znajduje się w mięsie.
Jest jeden składnik, którego łączenia z jajkami powinniśmy jednak unikać. Jest to produkt, który niestety najczęściej im towarzyszy. Mowa tu o pieczywie, które w połączeniu z jajkiem dosłownie zabija nasz metabolizm.
Powinniśmy, zatem zrezygnować z jajecznicy w towarzystwie kanapeczki, jajka sadzonego na toście czy kanapek z jajkiem na twardo. Takie połączenie ma bardzo negatywny wpływ na przemianę materii.
Jest ono ubogie w błonnik, witaminy i minerały, zawiera zbyt dużo soli i wolno przyswajalnych cukrów. Natomiast posiada wysoki indeks glikemiczny, a jego spożywanie powoduje gwałtowny wyrzut insuliny. Spowalnia nasz metabolizm na tyle skutecznie, że nie pozwala nam schudnąć.