Wczoraj sąsiadka dała mi przepis na tą pieczarkową sałatkę. Moment i gotowa. Niezwykle smaczna
Dziś chcę podzielić się z Wami nową wersją bardzo lubianą przez moją rodzinę sałatki „Oliver”. Dodatek pieczarek sprawią, że danie ma jeszcze piękniejszy aromat i smakuje wyśmienicie!
Sałatka jest idealna na świąteczny stół, spotkania w rodzinnym czy przyjacielskim gronie. Zachwyca nie tylko swoim smakiem ale i prostotą wykonania. Dodatkowo jest bardzo sycąca!
Składniki:
- Filet z kurczaka – 300 g
- Pieczarki – 300 g
- Marchewka – 2 sztuki
- Cebula – 3 sztuki
- Twardy ser – 250 g
- Jajko – 5 sztuk
- Majonez – 150 g
- Olej słonecznikowy – 3 łyżki
- Marynowane ogórki – 3 sztuki
Przygotowanie:
Ugotuj piersi z kurczaka, wyjmij z bulionu i ostudź.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj cebulę, podsmaż osobno na oleju roślinnym i włóż do głębokiej miski.
Pokrój grzyby na talerze, podsmaż na patelni, aż płyn odparuje, połącz z pozostałymi warzywami.
Kurczaka, ogórki i jajka ugotowanie na twardo pokrój w kostkę, zetrzyj ser na tarce, połącz z resztą składników, posól, dopraw majonezem i wymieszaj. Pozostaw sałatkę w lodówce na kilka godzin. Smacznego!