Ciasto o smaku kawy. Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.
Ciasto o aromacie kawy to prawdziwa gratka dla koneserów.
Cienkie kakaowe ciasto, pachnące kawą i rumem, przekładane jest warstwą kremu budyniowego z masłem i twarogiem, a na koniec ukoronowane warstwą puszystej bitej śmietany.
![]()
Składniki:
- 350 g mąki półgrubej
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 100 g stopionego masła
- 2-3 łyżki kakao
- łyżka rumu
- łyżki rozpuszczalnej suchej kawy
- 1 proszek do pieczenia
Krem:
- 400 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki suchej kawy rozpuszczalnej
- 250 g twarogu
- 125 g masła
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki zimnej żelatyny
- 300 ml bitej śmietany warzywnej
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy budyń z mleka, budyniu w proszku, cukru i kawy. Ostudzić. Składniki na ciasto miksujemy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Piec na blaszce z wyższym brzegiem (30×40), wyłożonej papierem do pieczenia, przez 15-20 minut.