Pieczona cebula z pieczarkami. Kusi swoim wyglądem, aż ślinka leci na sam widok.

Składniki:

  • 6-7 mniejszych cebul – żółtych i czerwonych
  • 250-300 g grzybów
  • bulion (wołowy lub warzywny)
  • masło
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła (tymianek, rozmaryn lub pietruszka)
  • sól
  • pieprz
  • tarty ser (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę obrać i przekroić małą na pół, większą pokroić w ćwiartki. To samo zrobimy z grzybami. Czosnek obrać i pozostawić w całości. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem i ułóż warzywa. Dodać ulubione zioła i zalać 1/3 bulionu.

Połóż cienkie plasterki masła na wierzchu i przykryj. Pieczemy w 190-200 stopniach. około 15-20 minut.
Warzywa muszą być miękkie, ale chrupiące. Przed końcem posyp serem i zapiekaj, aż się zarumienią.
Na koniec doprawiamy i podajemy jako lekki obiad lub jako dodatek do mięs.

error: Treść zabezpieczona !!