Sernik przekładany marmoladą. Lepiej zrób podwójną porcję. Sprawdzony przepis.
Popularny sernik to klasyka naszych babć i mam.
Jeśli mamy ochotę na odmianę, jabłka możemy zastąpić marmoladą i soczystym twarogiem. Budyń jest łatwy w przygotowaniu, delikatny z wierzchu, giętki w środku, a jego smakowi nie można się oprzeć.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki półgrubej
- 2 jajka
- 250 g masła
- 1 proszek do pieczenia
- 2 łyżki mleka (wg uznania)
Nadzienie:
- dżem porzeczkowy
- 750 g miękkiego twarogu
- 200 ml mleka
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru (wg uznania)
- 1 jajko (opcjonalnie)
- masło do wycierania
- gruba mąka do posypania
Przygotowanie:
Do miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać posiekany stały tłuszcz, mleko i jajka. Wyrabiamy ciasto, które nie musi odpoczywać. Przetwarzanie jest łatwe, ciasto jest dość giętkie.
Podzielimy go na 2 części. Każdą rozwałkuj na wielkość blachy do pieczenia i przenieś pierwszą na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę do pieczenia. Ciasto posmarować pikantną marmoladą i ułożyć na nim przygotowane nadzienie twarogowe. Rozwałkuj drugi arkusz ciasta i przykryj nim nadzienie serowe.