Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem: W 15 min zrobiłam te mięsne zapiekane naleśniki.
Naleśniki to lubiana potrawa, która gości na naszych stołach zarówno na śniadanie, jak i obiad i kolację. Ich uniwersalność sprawia, że smakują pysznie na słodko oraz na słono i to tylko od nas zależy, jaką wersję wybierzemy.
Dzisiaj zaskoczę cię przepisem na zapiekane naleśniki z mięsem mielonym. To danie jest hitem w moim domu, a dzieci tylko pytają, kiedy je zrobię. Przekonaj się, jak pyszne są te naleśniki.
Składniki:
- jaja kurze – 5 sztuk
- mleko – 5 łyżek
- mięso mielone – 350 g
- ser żółty w kawałku– 100 g
- cebula dymka – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- sól – 1/3 łyżeczki
- szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
Obierz czosnek i posiekaj go na drobno. To samo zrób z dymką. Do średniej miski wsadź zmielone mięso wołowe, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dopraw solą i pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodaj do mięsa. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i odstaw, by smaki się połączyły.
Do osobnej miski wbij kurze jaja, wlej pięć stołowych łyżek mleka, wsyp trochę soli, a następnie ubij trzepaczką. Przygotuj patelnię, rozgrzej na niej odrobinę oleju i smaż naleśniki z jednej strony tak, by miały rumiany kolor.
Na gotowych naleśnikach rozsmaruj farsz z mięsem, a następnie zwiń je w rulon. Blachę do pieczenia wysmaruj olejem, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Przygotowane naleśniki piecz w piekarniku przez 30 minut.