Wskazówki przechowywania jedzenia: Nigdy nie wkładaj tych produktów do lodówki. Zwłaszcza nr 3
Lodówki są jednymi z tych urządzeń, bez których nie wyobrażamy sobie współcześnie życia. Nie potrafimy już przechowywać żywności, nie korzystając z dobrodziejstwa niskiej temperatury na zawołanie.
Jesteśmy tak uzależnienie od ich działania, że nawet na wakacje zabieramy ze sobą lodówki turystyczne, nie chcąc rezygnować z zimnych napojów czy świeżych kanapek w podróży! Z przyzwyczajenia, umieszczamy w niej niemal wszystkie przynoszone do domu produkty spożywcze, wychodząc z założenia, że w niskiej temperaturze dłużej zachowają świeżość i przydatność do spożycia.
Okazuje się jednak, że nie wszystkim produktom służy taki sposób przechowywania. Przygotowaliśmy listę tych z nich, których do lodówki nie należy wkładać – albo trzeba to robić w inny sposób, niż to robimy!
Pomidory nie lubią zimna
Pomidory zdecydowanie należą do tych produktów, których nie należy wkładać do lodówki. W niskich temperaturach pomidorowy miąższ traci smak, zapach i sprężystość. Staje się wodnisty, tracąc przy tym wiele ze swoich cennych składników odżywczych.
Dojrzałe pomidory najlepiej przechowywać w koszyku na owoce. Jeśli przyniesiemy do domu pomidory niezupełnie dojrzałe, warto włożyć je do pojemnika razem z jabłkami. Enzymy wydzielane przez dojrzałe jabłka sprawią, że pomidory dojrzeją!