Proste bułeczki bez mleka i jajek: Gotowe raz, dwa, pachną w całym domu i smakują świeżo nawet następnego dnia.

Zapachowi domowych wypieków nie można się oprzeć. Spraw, aby całe mieszkanie pachniało domowymi wypiekami.

Przepis jest bez jajka i bez mleka. Muszę przyznać, że są naprawdę świetne. Wszyscy je lubili w domu. A podczas pieczenia naprawdę pachniało jakbym miała w domu profesjonalną piekarnię.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml oleju
  • 250 g masła

Przygotowanie:

Podgrzej 200 ml wody, dodaj łyżkę cukru i drożdży Niech drożdże wzrosną. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, sól, olej, wodę, drożdże.

Zagniatamy gładkie, nieklejące się ciasto, z którym od razu zabieramy się do pracy. Z ciasta oddzielamy kulki (tak duże, jak chcemy mieć bułki). Rozwałkowujemy je na naleśniku i zwijamy w rulon. Ułóż je na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Przykryj ręcznikiem.

Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i włóż blachę do pieczenia z bułeczkami. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu od razu posmaruj je masłem i pozostaw do ostygnięcia.

Bułki doskonale smakują same, z zupą, dobrą szynką lub salami. Pozostają miękkie na drugi dzień. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!