Pachnący i puszysty chleb bez wyrabiania: Piekę ten przepis od wielu lat i nigdy mnie nie zawiódł.
Moja babcia robiła ten chleb i naprawdę starczy ci na cały tydzień. Robię go od 20 lat, polecam każdemu, kto ma ochotę na uczciwy domowy chleb.
Znakomity chlebek z kubka, który przygotujesz bez wyrabiania i poradzi sobie z nim nawet zupełny początkujący. Dziś pierwszy raz spróbowałam i powiem Wam, że jeszcze nigdy nie jadłam tak fantastycznej skórki na kanapce. Na pewno będę dalej piec, zwłaszcza, że to takie proste!

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej T650
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 + 1/4 łyżeczki soli
- 1 + 1/2 szklanki wody
Opcjonalnie:
- Kminek
- Sól gruboziarnista
- Nasiona do smaku
- Smażona cebula
Umieść wszystkie składniki w misce. Mieszać tylko do połączenia składników. Nie zagniataj ciasta.
Przykryj miskę folią spożywczą. Następnie pozwól mu fermentować przez 12 do 18 godzin.
Po tym czasie wykładamy ciasto na blat. Dobrze oprószamy mąką, o dziwo ciasto jest miękkie i trochę się klei, wystarczy je kilka razy złożyć.
Pozwól mu odpocząć przez 15 minut. Następnie przygotowujemy ręcznik, obsypujemy go mąką i układamy na nim uformowany bochenek. Przykryj innym ręcznikiem.
Pozwól mu odpocząć w ten sposób przez kolejne 2 godziny. Pół godziny przed końcem dwóch godzin włączamy piekarnik na 230 stopni i wkładamy do niego pojemnik z pokrywką. Ciasto włożyć do gorącego pojemnika (ciasto można ułożyć na papierze do pieczenia lub bez niego).
Piecz przez 30 minut pod zamknięciem , następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 15-20 minut, aby chleb nabrał skórki. Następnie wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce. To już drugi chleb z rzędu, który upiekłam w ten sposób.