Nie kupuj drogiego jedzenia, zwykły kalafior to gotowe cudo: Najlepszy przepis, który poprawi Twoją sylwetkę i zdrowie.
Kalafior jest bardzo popularnym warzywem i przy dobrej recepturze można z niego zrobić naprawdę doskonałe dania.
Chcesz mieć urozmaiconą, zdrową i lekką dietę na każdą porę roku? Kalafior to odpowiednie warzywo, które przypadnie Ci do gustu, a jednocześnie ma wiele dobroczynnych substancji, które pozytywnie wpływają na ogólny stan zdrowia człowieka.
Skutki zdrowotne kalafiora
- Silne wsparcie układu odpornościowego
- Ochrona komórek przed proliferacją nowotworową
- Absorpcja wolnych rodników
- Skuteczna profilaktyka raka
- Wspiera prawidłowe trawienie
- Poprawia opróżnianie
- Detoksykacja okrężnicy
- Wsparcie mikroflory jelitowej
- Przyspiesza metabolizm
- Oczyszcza nerki i drogi moczowe
- Zapewnia mocne i zdrowe kości i stawy
- Zapobieganie osteoporozie
- Poprawia jakość włosów i paznokci
- Profilaktyka cukrzycy
Naleśnik kalafiorowy – bogaty i bardzo smaczny
Składniki dla 2 osób:
- 1/2 kalafiora
- 2 jajka
- 2 łyżki zwykłej mąki
- drobno posiekana natka pietruszki
- pieprz mielony, sól
Przygotowanie:
Umyj kalafior, pokrój go na kawałki i usuń łodygę (twardą część łodygi). Drobno zetrzyj, dodaj jajka, mąkę i pozostałe składniki.
Dobrze wymieszaj masę. Przygotujemy patelnię, którą lekko posmarujemy olejem – tak naprawdę wystarczy odrobina oleju. Mieszankę kalafiora ułóż równomiernie na patelni jak naleśnik i piecz na złoty kolor z obu stron.