Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym, kwaśną śmietaną i serem: Potrzebujesz tylko 5 ziemniaków, 400 g mięsa mielonego, 5 łyżek śmietany, pomidory, ser i przyprawy.

To obfite, szybkie i oryginalne danie.

Idealne trio, któremu nikt nie odmówi! Ziemniaki przygotowane według tego przepisu można podać np. z sałatką ze świeżych warzyw.

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 300-400 g mięsa mielonego
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • papryka (lub inne przyprawy) do smaku

Opcjonalnie:

  • dowolny ser
  • pomidory

Przygotowanie:

Wyczyść ziemniaki.

Pokrój na kawałki o grubości około 1 cm. Gotuj je w lekko osolonej wodzie, aż będą gotowe. Spuścić wodę i lekko ostudzić.

Następnie ułóż je na blasze wysmarowanej olejem. Przygotuj sos śmietanowy: Śmietanę wymieszać z solą, mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką (lub innymi ulubionymi przyprawami).

Gotowym sosem polać ziemniaki. Pokrój pomidory w koła (jeśli są duże, pokrój je w półksiężyce) i ułóż na spodzie ziemniaczanym. W szczególności możesz przygotować 1 pomidora do ułożenia na wierzchu.

Do mielonego mięsa dodać sól, mielony czarny pieprz i inne przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać. Z mielonego mięsa uformować kulki. Następnie lekko je spłaszcz i ułóż na powierzchni plastrów pomidorów.

Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 30-35 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i posyp każdy kawałek startym serem.

Pieczemy jeszcze 15 minut, aby ser się stopił i zarumienił. Podawaj i ciesz się. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!