Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym, kwaśną śmietaną i serem: Potrzebujesz tylko 5 ziemniaków, 400 g mięsa mielonego, 5 łyżek śmietany, pomidory, ser i przyprawy.
To obfite, szybkie i oryginalne danie.
Idealne trio, któremu nikt nie odmówi! Ziemniaki przygotowane według tego przepisu można podać np. z sałatką ze świeżych warzyw.
Składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 średniej wielkości pomidory
- 300-400 g mięsa mielonego
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- sól
- zmielony czarny pieprz
- papryka (lub inne przyprawy) do smaku
Opcjonalnie:
- dowolny ser
- pomidory
Przygotowanie:
Wyczyść ziemniaki.
Pokrój na kawałki o grubości około 1 cm. Gotuj je w lekko osolonej wodzie, aż będą gotowe. Spuścić wodę i lekko ostudzić.
Następnie ułóż je na blasze wysmarowanej olejem. Przygotuj sos śmietanowy: Śmietanę wymieszać z solą, mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką (lub innymi ulubionymi przyprawami).
Gotowym sosem polać ziemniaki. Pokrój pomidory w koła (jeśli są duże, pokrój je w półksiężyce) i ułóż na spodzie ziemniaczanym. W szczególności możesz przygotować 1 pomidora do ułożenia na wierzchu.
Do mielonego mięsa dodać sól, mielony czarny pieprz i inne przyprawy do smaku. Dobrze wymieszać. Z mielonego mięsa uformować kulki. Następnie lekko je spłaszcz i ułóż na powierzchni plastrów pomidorów.
Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 30-35 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i posyp każdy kawałek startym serem.