Chleb dla początkujących, który się nie ugniata: Po prostu mieszam go w misce i piekę w ten sposób co najmniej 3 razy w tygodniu.
Chcę się z Wami podzielić fantastycznym przepisem na chleb, którego nie mogę przegapić. Jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim nawet zupełny nowicjusz – u nas w domu upiecze go nawet moja mała córeczka.
Nie musisz nawet odmierzać składników, wystarczy 1 szklanka i 4 składniki, to wszystko. Piekę chleb według przepisu przynajmniej raz w tygodniu.
Składniki:
- 3 szklanki zwykłej mąki
- 1 kostka drożdży suszonych
- 2 łyżki soli
- 1,5 szklanki wody
Opcjonalnie do posypania:
- Sól gruboziarnista
- Kminek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać razem w misce drewnianą łyżką. Konieczne jest, aby składniki dobrze się połączyły.
Przykryj miskę. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 8 godzin.
Pozostaw do fermentacji na minimum 6 godzin i maksymalnie 12 godzin. Uwaga: Im dłużej ciasto rośnie, tym większe będą oczka na środku.
Ciasto przełożyć do gorącej formy do pieczenia. Przykryć pokrywką. Umieścić w dolnej części piekarnika do zapiekania przez 30 minut. Następnie wyjmujemy blachę do pieczenia. I zdejmij pokrywkę.
Włóż z powrotem do piekarnika bez pokrywki. Pieczemy jeszcze 20 minut w 230 stopniach.
W ten sposób skórka chleba upiecze się na piękny złoty kolor. Pozostaw do ostygnięcia na stojaku z drutu.