Chleb dla początkujących, który się nie ugniata: Po prostu mieszam go w misce i piekę w ten sposób co najmniej 3 razy w tygodniu.

Chcę się z Wami podzielić fantastycznym przepisem na chleb, którego nie mogę przegapić. Jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim nawet zupełny nowicjusz – u nas w domu upiecze go nawet moja mała córeczka.

Nie musisz nawet odmierzać składników, wystarczy 1 szklanka i 4 składniki, to wszystko. Piekę chleb według przepisu przynajmniej raz w tygodniu.

Składniki:

  • 3 szklanki zwykłej mąki
  • 1 kostka drożdży suszonych
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 szklanki wody

Opcjonalnie do posypania:

  • Sól gruboziarnista
  • Kminek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać razem w misce drewnianą łyżką. Konieczne jest, aby składniki dobrze się połączyły.

Przykryj miskę. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 8 godzin.

Pozostaw do fermentacji na minimum 6 godzin i maksymalnie 12 godzin. Uwaga: Im dłużej ciasto rośnie, tym większe będą oczka na środku.

Ciasto przełożyć do gorącej formy do pieczenia. Przykryć pokrywką. Umieścić w dolnej części piekarnika do zapiekania przez 30 minut. Następnie wyjmujemy blachę do pieczenia. I zdejmij pokrywkę.

Włóż z powrotem do piekarnika bez pokrywki. Pieczemy jeszcze 20 minut w 230 stopniach.

W ten sposób skórka chleba upiecze się na piękny złoty kolor. Pozostaw do ostygnięcia na stojaku z drutu.

Chleb jest bardzo smaczny – miękki w środku i chrupiący na wierzchu. W przeciwieństwie do chleba kupionego w sklepie, ten chleb jest doskonały przez kilka dni. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!