Potrzebujesz tylko paru składników i 15 minut: Niesamowity przepis na przepyszne ciasto waflowe.
Niesamowity przepis na przepysznego wafla! Potrzebujesz tylko paru składników i 15 minut. Przepis nie wymaga piekarnika. Sprawdź!
Idealne uzupełnienie wszystkich towarzyskich spotkań przy filiżance “małej czarnej” lub wieczornej herbatce. Sprawdzi się też, równie dobrze, jako przekąska podczas lunchu w pracy, czy szkole.
Połączenie kruchych wafli z delikatną masą czekoladowa sprawi, że smak ten jeszcze na długo utkwi ci w pamięci.
Składniki:
- 2 wafle
- 350 g dżemu (smak dowolny)
- 250 g herbatników (całe ciastka)
- 150 g herbatników (zmielonych)
- 70 g orzechów włoskich (zmielonych)
- 100 ml wody
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 1 łyżka kakao (ok. 5 g)
- 50 g czekolady
Polewa na wierzch:
- bita śmietana
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady białej
Sposób przygotowania:
Obydwa wafle wysmaruj dżemem. Na jeden z nich wyłóż całe herbatniki.
W garnku zagotowujemy wcześniej przygotowaną wodę i cukier, cały czas mieszając.
Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru dodajemy masło, a następnie łyżkę kakao i 50 g czekolady. Do momentu całkowitego połączenia się wszystkich składników cały czas mieszamy.
Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej zmielone herbatniki oraz orzechy włoskie. Całość wylewany na wafla z herbatnikami.
Następnie na górze masy znów układamy herbatniki. Wszystko przykrywamy drugim waflem z dżemem. Jest to ostatnia warstwa naszego ciasta. Wafla należy przykryć czymś cięższym i odstawić na kilka godzin (2-3) do lodówki.
Czekoladowa polewa na wierzch:
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, po czym wkładamy ją do garnuszka. Dodajemy śmietanę i ciągłe mieszając, czekamy aż czekolada się rozpuści. Stopioną czekoladą pokrywamy wierzch wafla.
W ten sam sposób postępujemy z czekoladą gorzką. Z tym, że używamy jej później do dekoracji kierując się własną wyobraźnią.