Już nie kupuje w sklepie: Z 2 litrów mleka mam 1 kg pysznego sera: Ten zdrowy, pyszny ser kocha cała moja rodzina.
Dzięki temu przepisowi z łatwością przygotujesz własny, domowy ser, który w smaku przypomina popularną fetę. To będzie doskonały dodatek do sałatek lub różnego rodzaju pieczywa!
Składniki:
- 2 l mleka
- 1,5 – 2 ml soli
- 400 g kwaśnej śmietany
- 6 jajek
Przygotowanie:
Do garna wlewamy mleko, solimy, a następnie mieszamy i gotujemy. W osobnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy je do ugotowanego mleka wraz z kwaśną śmietaną. Dobrze wszystko razem mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut. Powinniśmy wyraźnie zobaczyć oddzielenie się serwatki.
Przygotowujemy durszlak wyłożony gazą (kilka warstw). Wlewamy do niego gorącą masę. Odcedzamy i odciskamy ser. Na wierzchu układamy kolejną warstwę gazy i mocno dociskamy. Gdy ser ostygnie, zawijamy go i chowamy do lodówki. Aby ser był bardziej miękki, można zamiast śmietany użyć kefiru (200 g).