Ślinka cieknie na sam widok: W zaledwie 10 min przygotujesz ten kefirowy przysmak z pysznym nadzieniem w środku.
Oto prosty przepis na doskonały i wyjątkowo miękkie ciasto na bazie kefiru.
W celu przygotowania ciasta należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- dwa całe jajka,
- 100 g cukru,
- 180 ml kefiru,
- 100 g roztopionego masła,
- 200 g mąki,
- jedną małą łyżeczkę proszku do pieczenia,
- jedno opakowanie cukru waniliowego,
- cukier puder do posypania,
- ulubiony dżem.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności w średniej wielkości misce wymieszaj trzepaczką: jajka, kefir, roztopione masło oraz cukier.
Następnie do mieszanki w misce przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, oraz cukier waniliowe, a następnie całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Połowę ciasta wlej na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na ciasto za pomocą łyżki nałóż co kawałek dżem, a później za pomocą szpikulca rozprowadź drzem na powierzchni ciasta.
Kolejno na blachę wylej resztę ciasta i wygładzić całą powierzchnię za pomocą spodniej części łyżki. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.