Bez dodatku chemii i sterylizacji. Domowy syrop z truskawek: wystarczy 1 szklanka truskawek i 1,5 syropu gotowe.
Przepyszny syrop z truskawek domowej roboty.
Wystarczy Ci jedynie 1 szklanka truskawek, a uzyskujesz idealny dodatek do napojów zarówno gorących, jak i zimnych, deserów, naleśników, jak i ciast. Przepis nada się również do wykorzystania z innymi owocami, takimi jak maliny, porzeczki czy jeżyny.
Składniki:
- 1 szklanka truskawek,
- 850 ml wody,
- 1 łyżka kwasku cytrynowego,
- 80 kawałków liści truskawek lub wiciokrzewu,
- 1 kg cukru, ksylitolu lub innego słodzika według uznania.
Sposób przygotowania:
Na początku dokładnie umyj truskawki pod zimną, bieżącą wodą i usuń starannie szypułki. Przygotowane owoce wrzuć do garnka, następnie dodaj wodę i liście truskawek bądź wiciokrzewu.
Całość gotuj przez 10 minut. Po tym czasie zawartość garnka odcedź i dokładnie wyciśnij.
Do uzyskanego soku dodawaj kwasek cytrynowy oraz cukier i ponownie gotuj przez kolejne 8 do 10 minut. Gotowy syrop przelej do wcześniej przygotowanych, wyparzonych butelek. Najbardziej odpowiednie będą te zamykane na korek.