Można jeść nawet bez nadzienia. Węgierskie naleśniki – obłędny smak. Oto przepis na ciasto.
Każdy z nas kocha naleśniki.
Większość z nas od wielu lat tworzy je z jednego i ciągle tego samego przepisu i tych samych składników. Oto nowe odkrycie jak łatwo i smacznie przygotować naleśniki trochę inne niż te co jemy na co dzień.
Są one niewiarygodnie lekkie i puszyste i oczywiście obłędnie smaczne.
Składniki:
- mąka pszenna – 250 g
- mleko – 300 ml
- drożdże – 15 g
- jajka – 2 sztuki
- cukier – według uznania
- szczypta soli
- olej
Przygotowanie:
Rozdrobnij drożdże i wymieszaj je ze 150 ml mleka. Żółtka oddziel od białek. Ubijaj białka z solą aż uzyskasz sztywną pianę.
Do żółtek dodaj drożdże wymieszane z mlekiem, następnie dodaj pozostałe 150 ml mleka na zmianę z mąką. Na końcu delikatnie wymieszaj pianę powstałą z białek i odstaw ciasto na około 15 minut.