Wszyscy chwalą, więc dzielę się tym przepisem: To danie z cukinii skusi każdego łasucha.
Wykorzystaj sezon na cukinię i wypróbuj przepis na hiszpańską tortillę!
To pyszne danie tworzy starta cukinia, jajka, cebula lub inne warzywa, mięso i przyprawy. Możesz sam wybrać ulubione składniki. Daj się ponieść wyobraźni!
Moja rodzina często prosi mnie o przyrządzenie tego dania, ponieważ bardzo im zasmakowała hiszpańska tortilla przygotowana według tego przepisu.
Dla mnie to żaden problem, gdyż robi się ją łatwo i szybko. Do tego jest bardzo pożywna i daje uczucie sytości na długi czas.
Składniki:
- 400 g cukinii
- 4 jajka
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- 50 g twardego sera
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- dodatkowo można dodać mięso z kurczaka lub krewetki
Przygotowanie:
Na początku należy umyć, obrać i posiekać drobno cebulę, a następnie podsmażyć ją a patelni na złocisty kolor.
Później należy umyć cukinię, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i odstawić ją na kilka chwil, po czym odsączyć z niej nadmiar soku. Kolejnym krokiem jest dodanie połowy startej cukinii do cebuli i podsmażenie jej przez 3-4 min.
Z kolei drugą połowę startej cukinii należy przełożyć do miski z jajkami i ubić. Następnie należy przełożyć do jednej miski podsmażoną cukinię z cebulą oraz cukinię z jajkami, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelni należy rozgrzać olej, a następnie wlać powstałą masę. Na jej wierzchu można położyć plasterki pomidora oraz posypać startym serem, w zależności od upodobań. Tortillę należy smażyć na małym ogniu pod przykryciem albo też upiec w piekarniku.
Dania z dodatkiem cukinii zawierają wiele korzystnych dla zdrowia składników. Jej neutralny smak pozwala na stworzenie ciekawych i smacznych dań.