Serniczki z twarogiem i brzoskwiniami: Z tego przepisu zrobisz je raz dwa.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej + na bułkę
- 250 g mąki półgrubej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 100 g granulowanego cukru
- 1 torebka cukru cytrynowego ze skórką z cytryny
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 200 ml półtłustego mleka
- 100 g masła
Nadzienie:
- 500 g miękkiego twarogu (pokrojonego w kostkę)
- 100 g granulowanego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 torebka cukru cytrynowego ze skórką z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 całe jajko
- kompot brzoskwiniowy (ja miałam domowy)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Obie mąki przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Ubij dwa jajka w letnim mleku i dodaj do mąki. Krótko miksujemy i na koniec dodajemy ostudzone roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Następnie zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po wyrośnięciu na posypanym mąką wałku rozwałkować na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Następnie kroimy go na kwadraty i odstawiamy na około 10 minut. W międzyczasie zmiksuj twaróg z obydwoma cukrami, sokiem z cytryny i jajkiem. Odcedź brzoskwinie i pozwól im spłynąć.
Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę nadzienia z twarogu i połóż na nim ćwiartkę brzoskwini. Wyciągamy co dwa rogi ciasta i składamy je jeden na drugim. Rozłóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub folią), posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem.