Proste w przygotowaniu i tanie makaronowe danie dla całej rodziny. Przepis krok po kroku.
Chcesz stworzyć przepyszne danie z makaronu oraz ziemniaków, nie wydając przy tym dużej ilości pieniędzy? Nic prostszego! Dzięki temu przepisowi wraz ze swoją rodziną zjecie wspaniałe danie, które nie wyamaga sporego nakładu pieniężnego w żadnym sklepie.
Ktoś może pomyśleć, że makaron i ziemniaki się nie łączą, ale nic bardziej mylnego! Razem tworzą przepyszną zapiekankę, która rozpływa się w ustach, zapewniamy Cię, że pokocha ją każdy, kto włoży pierwszy widelec do swojej buzi! Siedząc przy stole z pewnością będziecie musieli się pospieszyć, zapiekanka na pewno zniknie w mgnieniu oka, a przecież musi zostać coś dla Was!
Jest to stary przepis naszych przodków, co dodatkowo sprawia, że danie to jest ciekawe i chcemy je spróbować. Ogromnym plusem na pewno jest to, że możemy użyć składniki, które zostały nam po gotowaniu innych potraw! Makaron, czy boczek, których już nikt nie zje, możemy użyć do przygotowania wspaniałej zapiekanki ziemniaczanej!
Składniki na zapiekankę z makaronu i ziemniaków:
- ziemniaki, 2 sztuki na osobę,
- 3/4 garnka osolonej wody,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 4 łyżki zimnej wody,
- smalec lub masło do posmarowania ziemniaków,
- smażony boczek pokrojony w kostkę,
- podsmażona na złoto cebula.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w garnku, który zapełniony będzie w 3/4 osoloną wodą. Gdy zaczną one mięknąć formujemy knedle, które przygotować można z ciasta: mieszamy 100 g mąki pszennej, 2 jajka, 4 łyżki zimnej wody oraz szczytpę soli.
Następnym krokiem będzie gotowanie ziemniaków w tym samym czasie, co knedli (wiadomo, że ziemniaki gotować będą się nieco dłużej, dlatego knedle stawiamy na palnik już podczas gotowania ziemniaków). Po ugotowaniu odcedzamy wodę, przekładamy ziemniaki oraz knedle do miski. Następnie smarujemy je smalcem lub masłem, a dla lepszych wrażeń smakowych dodać możemy boczek i podsmażoną cebulkę.