Sprawdzony przepis: Na Wielkanoc kupuję zwykłe ciasto francuskie i w 15 minut robię deser, który zasmakuje każdemu.
Ciekawy deser z ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu każdemu. Koniecznie wypróbuj ten smaczny i łatwy w przygotowaniu smakołyk.
Potrzebujesz:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 300 ml mleka,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 300 ml śmietanki do ubijania.
Opcjonalne składniki:
- pokrojone jabłka,
- cynamon,
- masło,
- cukier.
Sposób przygotowania:
Zacznij od pokrojenia ciasta francuskiego na kwadraty.
Posmaruj je mlekiem, a następnie wstaw je do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Budyń waniliowy ubij w zimnym mleku i zagotuj.
Po ugotowaniu przykryj folią i zostaw do ostudzenia. W międzyczasie ubij śmietanę, a następnie połącz ją z ostudzonym budyniem.
Upieczone ciasto przekrój w środku i pomiędzy obie połówki ciasta nałóż krem. Na wierzchu możesz ciastka posypać cukrem pudrem.
Do ciastek możesz również dodać owoce. Bardzo dobrym wyborem będą karmelizowane jabłka. Zacznij od pokrojenia jabłek w kostkę.
Następnie rozpuść trochę masła na patelni i dodaj jabłka, cynamon i cukier. Wymieszaj wszystko i poczekaj aż jabłka zmiękną. Na dolną warstwę ciasta nałóż jabłka, a następnie krem i przykryj drugą częścią.
Jeśli nie przepadasz za ciastkami z owocami, to możesz równie dobrze zrobić ciastka z nutellą.