Sprawdzony przepis: Na Wielkanoc kupuję zwykłe ciasto francuskie i w 15 minut robię deser, który zasmakuje każdemu.

Ciekawy deser z ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu każdemu. Koniecznie wypróbuj ten smaczny i łatwy w przygotowaniu smakołyk.

Potrzebujesz:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 300 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 300 ml śmietanki do ubijania.

Opcjonalne składniki:

  • pokrojone jabłka,
  • cynamon,
  • masło,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Zacznij od pokrojenia ciasta francuskiego na kwadraty.

Posmaruj je mlekiem, a następnie wstaw je do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Budyń waniliowy ubij w zimnym mleku i zagotuj.

Po ugotowaniu przykryj folią i zostaw do ostudzenia. W międzyczasie ubij śmietanę, a następnie połącz ją z ostudzonym budyniem.

Upieczone ciasto przekrój w środku i pomiędzy obie połówki ciasta nałóż krem. Na wierzchu możesz ciastka posypać cukrem pudrem.

Do ciastek możesz również dodać owoce. Bardzo dobrym wyborem będą karmelizowane jabłka. Zacznij od pokrojenia jabłek w kostkę.

Następnie rozpuść trochę masła na patelni i dodaj jabłka, cynamon i cukier. Wymieszaj wszystko i poczekaj aż jabłka zmiękną. Na dolną warstwę ciasta nałóż jabłka, a następnie krem i przykryj drugą częścią.

Jeśli nie przepadasz za ciastkami z owocami, to możesz równie dobrze zrobić ciastka z nutellą.

Niezależnie od tego, którą wersję tego deseru wybierzesz, to na pewno będzie smaczna.

error: Treść zabezpieczona !!