Znika ze stołu w kilka chwil: Jak zrobić ciasto budyniowe na każdą okazję.
Jeżeli jesteś miłośnikiem budyniu, to z całą pewnością przypadnie Ci do gustu to wyjątkowe ciasto budyniowe.
Jego puszysta i delikatna konsystencja sprawią, że skradnie Twoje serce i każdej osoby, którą nim poczęstujesz. Przygotuj je zgodnie z poniższym przepisem i zachwyć swoją rodzinę oraz znajomych.
Składniki:
- jajka – 6 sztuk,
- cukier puder – 12 łyżek,
- mąka – 9 łyżek,
- mleko – 1 litr,
- masło – 250g,
- budyń waniliowy – 80g.
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę za pomocą miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier puder (6 łyżek) nie przerywając ubijania. Na koniec dodać 6 łyżek mąki i delikatnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylać na nią ciasto i rozprowadzić w równomierny sposób. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec w nim ciasto przez około 20 minut. Stopień wypieczenia sprawdzać przy użyciu wykałaczki.