Najwyśmienitsze naleśniki po turecku których na pewno jeszcze nie jadłeś.
Prosty i szybki przepis.
Najpierw trzeba przygotować zakwas, w którego skład wchodzą banany i drożdże. Jest to bardzo wygodna opcja dla osób lubiących spędzać poranki w kuchni. Składniki są tanie i łatwo dostępne.
Oto lista:
- 260g mąki pszennej
- 200ml wody
- 200ml mleka
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 3 banany
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- olej słonecznikowy lub rzepakowy
Opcjonalnie:
- Ricotta (bardzo polecam!)
- Mrożone lub świeże owoce
- Roztopiona czekolada
- Bita śmietana
Przygotowanie:
Obrane ze skórki banany kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je do miski oraz dodajemy jajka, cukier i sól.
Potem dolewamy mleko i dorzucamy drożdże. Składniki miskujemy mixerem, tak aby masa była jednolita.
Dolewamy ciepłą wodę i mąkę. Bierzemy trzepaczkę i trzepiemy tak,aby mąka rozpuściła w wodzie na gładką masę.
Miskę pokrywamy ścierką lub folią aluminową. Zostawiamy ciasto na 30 minut, aby wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie lekko je mieszamy i usuwamy wszystkie powstałe pęcherzyki powietrza.
Patelnię pokrywamy olejem pędzelkiem kuchennym i ją rozgrzewamy. Gdy patelnia będzie gorąca nalewamy tyle ciasta, aby pokryło cała patelnię -grubość według uznania. Smażmy ciasto do momentu zarumienienia się i przekręcamy je na drugą stronę(opcjonalnie przekręconą stronę można posmarować olejem, ale nie trzeba).
Naleśniki najlepiej smakują z kawą! Można je posypać cukrem pudrem. Ciasto jest naprawdę pyszne i sycące.