Idealne kremowe ciasto bananowe, które przygotujesz bez pieczenia. Dzielę się tym luksusowym przepisem, który robię w każdy weekend:
Pyszne kremowe ciasto ze słodkich bananów, które uświetni każde niedzielne popołudnie. Bez zbędnych komplikacji i bez pieczenia. Śmietankowo – bananowe ciasto, które ucieszy każde podniebienie i nie wymaga pieczenia.
Składniki:
- 3 banany,
- 14 długich biszkoptów,
- 100 g cukry,
- 600 ml mleka,
- 80 g budyniu waniliowego,
- 250 ml bitej śmietany,
- 10 ml mleka
- 100 g gorącej czekolady.
- Zalecane wymiary foremki: 20 * 10 cm.
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od wyłożenia foremki folia spożywczą.
Następnie wykładamy dno foremki biszkoptami.
Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu.
W tym celu budyń z cukrem dodajemy do mleka i całość dokładnie mieszamy, tak aby nie pozostały grudki.
Budyń stawiamy na niewielkim ogniu i powoli podgrzewamy, aż do zagotowania.
Ostudzony krem wylewamy na biszkopty i wykładamy na niego banany.
Ubijamy śmietanę.
Rozsmarowujemy śmietanę na bananach i masie budyniowej.
Następnie na wierzchu układamy warstwę biszkoptów.
Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przygotowujemy czekoladę do dekoracji. Pokruszoną tabliczkę rozpuszczamy w podgrzanym mleku i polewamy biszkopty.