Ciasto jagodowe z kruszonką – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis.

Składniki

  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • owoce (do smaku)

Proces przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i posmaruj tortownicę masłem i posyp mąką.

Do miski wsypać mąkę, cukier i roztopione masło. Mieszamy do powstania okruchów. Wyjmij filiżankę okruchów i odłóż na bok. W pozostałej bułce tartej ubij dwa jajka, wsyp proszek do pieczenia i wlej mleko. Ciasto wymieszać ręcznie i wlać do formy.

Owoce układamy na cieście i przykrywamy bułką tartą, którą odkładamy. Pieczemy 25 minut (testujemy ciasto wykałaczką). Możemy podać z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!