Sos koperkowy – Koniecznie wypróbuj ten przepis. Niebo w gębie.

Sos koperkowy – sposób przygotowania

Sos koperkowy to klasyka poprzedniego ustroju, który głównie z powodu złej pracy ówczesnych stołówek szkolnych zyskał złą sławę. Ale jeśli spróbujesz go zgodnie z wysokiej jakości przepisem, zniknie z talerzy, zanim się zorientujesz.

Składniki

  • masło – 125 gr
  • zwykła mąka – 4 łyżki
  • mleko – 500 ml lub w razie potrzeby
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • ocet – do smaku
  • cukier – do smaku
  • śmietana – 100 ml lub według gustu
  • świeży koperek – 1 duży pęczek

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej pół kostki masła i usmaż gładką mąkę na jasnozłoty kolor. Dodaj mleko, dokładnie wymieszaj mąkę i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Podczas gotowania często mieszaj i od czasu do czasu dolewaj trochę mleka lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu beszamelowego.

Dodaj sól do smaku, świeżo zmielony czarny pieprz, trochę octu i cukru, aby uzyskać zrównoważony słodko-kwaśny smak. Na koniec dodać trochę śmietany.

Z koperku usuń twarde łodyżki, liście drobno posiekaj i wrzuć do sosu. W tym momencie nie gotuj. Wystarczy dobrze wymieszać koperek i odstawić sos na chwilę.

Sos koperkowy podawaj z kluskami z bułki, jajkiem na twardo na miękko i udekoruj gałązką koperku. Jeśli wolisz mięso, możesz ugotować kawałek wołowiny z sosem koperkowym, który również będzie świetnie smakował.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!