Tylko 3 cukinie, 500 g mięsa mielonego i kawałek sera. Pyszna nadziewana cukinia w kilka chwil gotowa.

Jest wiele przepisów na nadziewaną cukinię, ale ten jest znakomity. Znika ze stołu wręcz w błyskawicznym tempie. Aromatyczne warzywa, delikatne i soczyste nadzienie to połączenie doskonałe!

Potrzebujesz:

  • 3 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 jajko
  • 150 g sera edamskiego startego lub pokrojonego w plastry
  • opcjonalnie – pokrojone warzywa – pomidory, papryka…

Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz paprykę. Mieszaj i gotuj przez chwilę.

W międzyczasie przetnij cukinię wzdłuż na pół i wykrój miąższ (np. łyżką). Miąższ z dwóch cukinii pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i posól. Duś, aż cukinia będzie półmiękka. Następnie wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.

Wymieszaj jajka z nadzieniem mięsnym i napełnij nim łódki z cukinii. Możesz również dodać pokrojone pomidory lub inne ulubione warzywa. Posyp tartym serem. Nadziewaną cukinię piecz w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Danie podlej odrobiną wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około  30-40 min.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!