Ekspresowe pierogi leniwe. Przepis od emerytowanej kucharki w stołówce szkolnej. Wychodzą przepysznie.
Przepis na pierogi leniwe jest stary jak świat, choć poszczególne opisy różnią się między sobą minimalnie. Najważniejsze, że to danie proste, sycące i bardzo smaczne. Przepis prosto z bloga „Kuchenny kredens”.
Składniki
- 250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)
- 2 jajka
- od kilku łyżek do pół szklanki mąki
- łyżka masła
Dodatkowo:
- cukier
- masło
- zrumieniona bułka tarta
Przepis
Wstawić do gotowania duży garnek (najlepiej szeroki) osolonej wody. W czasie, gdy woda się gotuje, zagnieść ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Twaróg rozetrzeć z łyżką masła i żółtkami. Wymieszać z 4-5 łyżkami mąki.
Dodać ubitą pianę z białek i na wysypanej grubo mąką stolnicy zagnieść ciasto, podsypując w miarę potrzeby mąką, by dało się formować (z ilością mąki nie przesadzać, inaczej kluski wyjdą twarde). Z ciasta uformować długi wałek, spłaszczyć i ponacinać delikatnie z wierzchu nożem kratkę.