Szybkie, smaczne ślimaczki z nadzieniem orzechowym. Tego ciasta używam również do strudla, bułek i croissantów – miękkie jak pianka.
Doskonały przepis na orzechowe ślimaczki, które są niezwykle delikatne, miękkie i smaczne.
Postępując zgodnie z tym przepisem z pewnością sobie poradzisz z ich przygotowaniem i będziesz zachwycona tym obłędnym smakiem!
Potrzebujesz:
- około 800 gr mąki
- 40 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant)
- 300 ml gorącego mleka
- 200 gr masła lub margaryny
- 4 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 żółtka
Nadzienie:
- 3 białka
- 200 gr zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 300 ml wody lub mleka
- 2 plasterki cytryny
- 50 gr cukru
- cukier puder
Przygotowanie:
Rozpuść masło w gorącym mleku. W innej misce wymieszaj pokruszone drożdże, żółtka, cukier, dodaj mleko z roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i sól.
Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na dziesięć minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie: Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie wymieszaj ją z orzechami włoskimi.
Ciasto rozwałkuj, nałóż nadzienie. Przekrój na mniejsze części i zawiń w rulony. Powinnaś otrzymać trzy takie same rolki.
Każdą z nich pokrój w plasterki, tworząc w ten sposób ślimaczki. Ułóż na blasze do pieczenia.
Piecz około 25-30 minut. Rozpuść cukier w wodzie, dodaj plasterki cytryny i gotuj przez 3-4 minuty. Gorące ślimaki polej przygotowanym lukrem.22
Na koniec posyp cukrem pudrem i podawaj.