Szybkie, smaczne ślimaczki z nadzieniem orzechowym. Tego ciasta używam również do strudla, bułek i croissantów – miękkie jak pianka.

Doskonały przepis na orzechowe ślimaczki, które są niezwykle delikatne, miękkie i smaczne.

Postępując zgodnie z tym przepisem z pewnością sobie poradzisz z ich przygotowaniem i będziesz zachwycona tym obłędnym smakiem!

Potrzebujesz:

  • około 800 gr mąki
  • 40 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant)
  • 300 ml gorącego mleka
  • 200 gr masła lub margaryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 3 białka
  • 200 gr zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 300 ml wody lub mleka
  • 2 plasterki cytryny
  • 50 gr cukru
  • cukier puder

Przygotowanie:

Rozpuść masło w gorącym mleku. W innej misce wymieszaj pokruszone drożdże, żółtka, cukier, dodaj mleko z roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i sól.

Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na dziesięć minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie:  Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie wymieszaj ją z orzechami włoskimi.

Ciasto rozwałkuj, nałóż nadzienie. Przekrój na mniejsze części i zawiń w rulony. Powinnaś otrzymać trzy takie same rolki.

Każdą z nich pokrój w plasterki, tworząc w ten sposób ślimaczki. Ułóż na blasze do pieczenia.

Piecz około 25-30 minut. Rozpuść cukier w wodzie, dodaj plasterki cytryny i gotuj przez 3-4 minuty. Gorące ślimaki polej przygotowanym lukrem.22

Na koniec posyp cukrem pudrem i podawaj.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!