Proste ciasto kefirowe z kawą. Przyjemny kawowy smak, smaczne i delikatne.
Aromat porannej kawy pomaga nam się obudzić. Po filiżance tego cudownego napoju czujemy się bardziej ożywieni i chętni do działania. Natomiast zapach tego ciasta przyciągnie do kuchni całą rodzinę. Często robię te proste ciasto kefirowe w weekendy, kiedy odwiedzają nas znajomi czy rodzina.
Ciasto ma przyjemny kawowy smak i piękny czekoladowy kolor. Jest bardzo smaczne i delikatne. Do deseru można dodać trochę posiekanych orzechów włoskich i suszonych owoców. Ale trzeba uważać, aby nie przesadzić z ich ilością, inaczej ciasto nie wyrośnie.
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 180 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 100 ml kefiru
- 100 g masła
- 3 łyżeczki kawy
Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj miękkie masło i dobrze ubij mikserem.
Lekko podgrzej kefir i dodaj do niego kawę, odstaw na 5-10 minut. Następnie wlej go do miski z masą jajeczną. Ponownie wymieszaj.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i ubij na gładką masę. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem i wylej ciasto. Rozłóż je równomiernie w formie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez 30-35 minut. Sprawdź gotowość zapałką lub wykałaczką.